Koža u pubertetu - kako odabrati njegu za tinejdžere

Koža u pubertetu - kako odabrati njegu za tinejdžere

Dobre navike dobro je usvajati već od ranih dana. Njega kože možda ne spada u osnovnu higijenu kao što je to slučaj s, primjerice, pranjem zuba, ali itekako je važna. Pubertet je obično vrijeme kad tinejdžeri postaju svjesniji svojih osobina, tako i svoje kože, a u tom trenutku dolazi i želja za pažljivijom brigom o tenu. Na što se to točno odnosi, kako im pomoći i odabrati idealnu njegu za tinejdžere, pročitajte niže.

Mikroemulzija

Zaštita na prvom mjestu

Tinejdžeri zaista mogu reći da im je koža doslovce u najboljim godinama. Razina proizvodnje kolagena i elastina na najvećoj je mogućoj razini, koža dobro zadržava hidrataciju, vidljiva je punoća, a ranih znakova starenja još nema. Baš iz tih razloga, ključno je takvo stanje održavati već od mladosti kako bi jednostavno što duže potrajalo. I djevojčice i dječake već je tada potrebno je učiti o važnosti zaštite od sunca. Prevencija je uvijek optimalno rješenje, a kad su u pitanju UV zrake, jedino će SPF moći adekvatno očuvati i zdravlje kože i njezino fizičko stanje i izgled.

Kako bi se spriječila oštećenja kože uzrokovana sunčevim zračenjem, kao i utjecaj na smanjenje proizvodnje kolagena što uzrokuje bore, potrebno je svakodnevno koristiti proizvod za zaštitu od sunca s UV filtrima, i to zaštitu 30 ili 50. Dobro je birati fluide i kreme s filtrima nove generacije koji su dobro podnošljivi i na osjetljivoj koži, na području oko očiju, koji se brzo upijaju i ne ostavljaju bijele tragove. Professional fluid za lice SPF 30 vrlo je lagan i ugodan na koži, pogodan za sve tipove kože, dok je Professional krema za lice SPF 50 prilagođena masnoj koži i licu s izraženim mašćenjem T-zone. Kako je riječ o proizvodima koji zamjenjuju dnevnu kremu, oni sadrže njegujuće sastojke kao što su niacinamid i koenzim Q10.

Professional Face Cream SPF 50

Dvostruko čišćenje dvostruko bolje čisti pore

S druge strane, UV filtre, odnosno proizvode za zaštitu od sunca potrebno je dobro i temeljito ukloniti s kože nakon cijelog dana. Kako je većina njih topiva u ulju, izvrsno je koristiti čistače za lice koji se također temelje na ulju ili jednoj uljnoj fazi (ulje topi ulje!). Ovisno o preferencijama, prvi čistač može biti Micelarna otopina 2u1 Smilje s vodenom i uljnom fazom ili pak uljni čistač Mikroemulzija. Kod micelarne otopine, lice se čisti natopljenom blazinicom, a kod mikroemulzije na suhe se dlanove istisne manja količina proizvoda, umasira u suho lice i zatim ispire vodom.

Drugi korak predstavlja umivanje kako bi se uklonili  svi sitni ostatci šminke, SPF-a i nečistoća. To mogu biti Micelarni gel, Micelarna pjena Smilje ili pak Amino gel, također ovisno o samim preferencijama. Primjerice, proizvodi iz kolekcije Smilje imaju prirodni osvježavajuće-cvjetni miris, dok Amino gel ne sadrži dodane mirise.

Poželjni su niacinamid, salicilna kiselina...

Već je i temeljna rutina, počevši od svakodnevnog čišćenja, dobar temelj za čisto lice bez prištića. Međutim, u pubertetu koža prolazi kroz velike promjene i pojava manjih nepravilnosti, uključujući jače mašćenje, nije čudna. U tom slučaju dobro je uvrstiti proizvode sa salicilnom kiselinom ili pak niacinamidom.

Mattifying Fluid Immortelle

Mikroeksfolijant je zabavan i jednostavan piling u prahu koji će kožu osvježiti, zagladiti i vidno pročistiti od prvog korištenja. Umiješa se u ruci, nanese na vlažnu kožu, umasira i ostavi djelovati, a zatim ispire. Nakon njega, naravno, slijedi hidratacija, a sam se eksfolijant koristi po potrebi - otprilike jednom tjedno.

Za svakodnevnu tretmansku njegu tu je i Vitaminski serum B3. Osim niacinamida koji je ključ uravnotežavanja masne i problematične kože, ovaj serum sadrži i druge, na tržištu rjeđe zastupljene sastojke kao što su traneksamična kiselina za ublažavanje postupalnih mrljica, ekstrakt kore magnolije za umirivanje i jačanje kožne barijere te ksilitol i pantenol za intenzivnu hidrataciju i obnavljanje kože. Zbog svoje potpuno tekuće teksture, ovaj serum mijenja tonik i esenciju, donosi koncentriranu njegu koja se trenutno upija i ne masti, a izvrsno se slaže s drugim proizvodima u rutini.

Krema je šlag na kraju rutine

Svaka koža treba kremu. Doslovce svaka, čak i ona najmasnija. Bitno je odabrati teksturu i sastav koji upravo takvoj koži treba. Što birati? Lagane teksture gela ili fluida brzo će se upijati i neće dodatno mastiti. Poželjno je da, u slučaju izrazito masne kože, kreme ne sadrže vrlo hranjiva i masna prirodna ulja kao što su ulja masline, kokosa i slično. Umjesto njih, dobrodošli su sastojci poput skvalana, glicerina, hijaluronske kiseline.Također, izvrsno je u rutinu uključiti kreme tretmanske prirode kao što je Matirajući fluid Smilje koji kratkoročno hidratizira i njeguje, a dugoročno pomaže ublažiti lučenje sebuma i spriječiti začepljenje pora, što dovodi do pojave akni i bubuljica.

Natrag na blog