Matej Knežević: Skincare je 50% lijepe šminke

Matej Knežević: Skincare je 50% lijepe šminke

Nema kvalitetnog makeupa bez dobre pripreme kože. Tu smo tezu provjerili s Matejem Kneževićem, mladim vizažistom koji uspješno spaja preparativu i dekorativu. Pritom nam je otkrio još malih tajni koje nam pomažu da zablistamo u posebnim, ali i sasvim uobičajenim prilikama.

Na Instagramu (@knez_makeup) te već dobro poznaju kao nadarenog makeup artista s maestralnom vještinom blendanja sjenila, ali i vrsnog poznavatelja kozmetičkih proizvoda i postulata njege. Nešto je manje poznato da njegu kože promatraš i kroz prizmu svog obrazovanja. Tko je zapravo Matej? Koje sve interese ima u životu?

Matej je uistinu sve, samo ne jednostavan. Tako i u samom poslu. Profesionalni sam vizažist i brow designer, te se šminkanjem bavim unazad 5 godina. To je moja prva ljubav koja se pretvorila u pravi posao. Baveći se ovim poslom, susreo sam se s toliko osoba, energija, lica, žena i naučio izuzetno puno o branši u kojoj radim, ali mi je taj isti posao izuzetno pomogao u izgradnji karaktera i ličnosti koja danas formira mene kao takvoga. Formalno obrazovanje učinilo me medicinskim tehničarom, zaista sam zahvalan što sam s medicinske strane imao mogućnosti educirati se i iz određenih područja izvući ono zanimljivo što primjenjujem danas u području njege kože, ali i prezentiranja pravilnog njegovanja kože svojim pratiteljima.

Koliko volim njegovati kožu, toliko volim i pričati o njezi iste, iako uvijek naglašavam kako sam ja skincare entuzijast koji preko svojih društvenih mreža ima kompetencije tek preporučiti određene proizvode i sastojke za pojedine tipove i stanja kože. Na pitanja o tretiranju, primjerice, kronično upalnih bolesti kože ili neka slična pitanja koja traže pomoć struke, nikada ne odgovaram već preporučam odlazak dermatologu. Oduvijek sam volio komunikaciju i prezentaciju, pa je vrlo jasno da su društvene mreže i djelovanje preko istih, moja strast. Komunikacija s pratiteljima, recenziranje proizvoda, kreiranje i plasiranje sadržaja, osmišljavanje postova samo su jedan dio ovog posla u kojem iz dana u dan primjećujem osoban rast i napredak. Ovo je posao u kojemu, bez obzira što je ponekad vrlo naporan, neizmjerno uživam i konstantno učim nešto novo. 

Matej Knežević 1

Izvrsno spajaš njegu kože i šminku (doslovno i figurativno). Čak bi se moglo reći da kroz dekorativu, svoje klijentice vrlo detaljno upoznaješ s preparativom i važnošću "dobre podloge". Koliko je njega kože važna za izgled šminke? Kako ju je općenito najbolje pripremiti za nanošenje makeupa?

Sve moje klijentice su obaviještene o određenim važnim područjima o njezi kože, a koji su usko vezani uz besprijekoran izgled šminke, prije nego li uopće zakažu termin. Mi vizažisti volimo reći da je skincare 50% savršeno odrađenog tena, a ten ujedno smatramo najvažnijim korakom i dijelom prilikom kreiranja radova. Sada samo zamislite koliko je važno pravovremeno i pravilno pripremiti kožu za šminku. Prvenstveno, koža koja nikada nije njegovana, ne može biti toliko dobro pripremljena na dan samog šminkanja da izgleda kao da jest. Međutim, pripremom se puno može postići. Eksfolijacija je obavezan korak kako bismo zagladili kožu te ju učinili spremnom da podloga lako i dobro prianja na istu. Kroz taj korak uklanjamo mrtve stanice, i vrlo često, suhe dijelove kože koji se već perutaju te se ponekad prije nanošenja pudera i podloge ne vide, a koje će korektivni proizvodi, naročito u prahu, dodatno naglasiti ukoliko se ne uklone/minimaliziraju.

Nadalje, jako je važno tonizirati i hidratizirati kožu ovisno o tipu i stanju u kojem se ona trenutno nalazi. Naime, ako ne zadovoljimo nivo hidratacije potreban koži prije stavljanja tekućeg pudera, ona će tijekom dana u trenutku kada joj nedostaje vlaga, istu povući iz pudera. Upravo to je trenutak koji klijentice opisuju kao izgled maske na licu, kada ten izgleda suho, a pore, bore i fine linije se dodatno naglase. Za suhu kožu biram nešto bogatije teksture, dok za masnu ili mješovitu volim hidratantne fluide ili gel teksture, a nerijetko imaju i baršunastu teksturu koja ujedno i lagano zaglađuje teksturu kože.
 
Stižu jaaako vrući i sparni dani, a to su ujedno i trenuci kad je šminka većini u drugome planu. Možeš li s nama podijeliti kakav trik ili pokoji trend kako postići svježi, ujednačen, blistav ten uz minimalne poteze kistom?
Kada su u pitanju nadolazeći topli dani, obično se svi pojačano znojimo i težak makeup zna samo “skliznuti” s lica. Volim se u ovim danima posvetiti toniranim SPFovima koji se također mogu reaplicirati tijekom dana bez da koža izgleda “pretrpano”. BB ili CC kreme sada doživljavaju svoj najveći uspon u ovom periodu godine jer su vrlo lagane i decentne, a ujednačiti će ten i učiniti ga svježim. Za sve koji imaju izrazito masnu kožu, preporučam trik koji osobno ja koristim tijekom nadolazećeg perioda, a to je setiranje zaštite od sunca puderom u kamenu koji ima dodatnu prekrivnu moć. Ten će izgledati ujednačeno, a matiranje mogu ponoviti u bilo kojem trenutku kroz dan.

Matej Knežević 2
 
U svome poslu često se susrećeš s mladenkama. Za svoj najvažniji dan, obično se uz pojačani skincare odlučuju i za tretmane. Iz pozicije makeup artista, koje bi proizvode i tretmane ipak bilo bolje izbjeći, a kojima dati prednost prije takvih važnih prilika?

Mladenke se vrlo često pod presingom odlučuju na niz tretmana prije samog događaja, a sve tretmane koji su invazivni poput mehaničkog čišćenja lica, mikrodermoabrazije, dermapena, kemijskih pilinga, kao i korekcije filerima, te svim onim tretmanima ali i sastojcima u skincareu nakon kojih se očekuje privremeno pogoršanje, primjerice purging, trebalo bi izbjegavati. Njegu kože treba svesti na minimum, koristiti samo proizvode koji klijentici nikada ranije nisu izazvali bilo kakvu reakciju. Posvetiti se hidrataciji kože te večer prije samog termina, napraviti eksfolijaciju kože koja njenoj koži već iz iskustva odgovara.

Što se tiče tretmana, sve što je povezano s dubinskom hidratacijom i njegom kože je dobrodošlo, ali uz napomenu da se ne izvode tik prije datuma događaja. Najčešće klijentice kojima izbije aktivna upala večer ili dvije prije, same ju pokušaju sanirati odnosno istisnuti prištić. To uvijek naglašavam da nikako ne rade jer se učini rana/krasta koju vizažist ne može prekriti.

Što bi svaka osoba prosječne, uravnotežene kože trebala imati u svojoj kupaonici?
Svaka osoba u svojoj kupaonici treba imati dobar i učinkovit čistač, odnosno cleanser, zatim hidratantnu kremu ovisno o tipu i stanju kože, i naravno - zaštitu od sunca odnosno SPF, koju će koristiti u jutarnjoj rutini. Gore tri navedena segmenta (higijena-njega-zaštita) čine osnovnu skincare rutinu na koju se ostatak proizvoda samo nadodaje ovisno o problemima na kojima želimo raditi. I da, svatko u kupaonici treba imati jedan Mikroeksfolijant, jer je to nešto od čega će gotovo svaka koža imati savršeno brze rezultate u vidu najljepše glatkoće i zaglađenosti tena! 

Kako (trenutno) izgleda tvoja idealna jutarnja rutina, a kako večernja?

Trenutno u jutarnjoj rutini čistim kožu s laganim neisušujućim gelom, a nerijetko se samo umijem vodom. Ovisno o tome što sam koristio u večernjoj rutini, ali i kako se osjećam. Slušajte svoju kožu, odnosite se prema njoj u skladu s njezinim potrebama. Nakon toga slijedi nezaobilazan vitamin C prije čega koži vraćam pH i dodatno ju vlažim uz toner. Dok stavim kuhati kavu, vitamin C se dovoljno upio i završavam jutarnju rutinu s nanošenjem visokog zaštitnog faktora, SPFa. Navečer obavezno prakticiram metodu dvostrukog čišćenja prilikom čega gotovo uvijek koristim prvo ulje, a onda gel za čišćenje. Toniziram kožu, stavljam hidratantni serum i nakon upijanja obično koristim neki oblik retinoida. Nakon toga dodatno hidratiziram i hranim kožu uz neku bogatiju kremu. 

Olival Professional

Za kraj, podijeli s nama svoje Olival favorite i razloge zašto ih voliš!
Uhh… Olival ima zaista širok asortiman proizvoda koji me iznova i iznova oduševljavaju, ali ako moram odabrati top 4 koji su me oborili s nogu neka to budu sljedeći. Hidro tonik jer instant hidratizira kožu i svaki makeup look čini svježim i postojanim. Hijaluron hidrator 4H jer je to, bez razmišljanja, moja omiljena hijaluronska kiselina koja me svaki put oduševi koliko moćno i snažno hidratizira kožu. Professional fluid za lice SPF 30 jer je to najbolja zaštita dostupna u drogeriji ali i šire, savršeno štiti kožu od štetnog UVA i UVB zračenja, njeguje ju jer ima moj omiljeni sastojak niacinamid, a uz to je mat i nema osjećaja težine ili bijelih tragova! I naravno, Mikroeksfolijant, jer je to jednostavno osnovna ljudska potreba. Odlično djeluje na nepravilnosti a prvi rezultati su vidljivi gotovo odmah nakon što ga isperem. Obožavam ga! 

Natrag na blog