Kako od prirodnih ulja napraviti pakung za kosu

Kako od prirodnih ulja napraviti pakung za kosu

Bila ona ravna, kovrčava, duga ili kratka, svaka kosa vapi za povremenom njegom koja uključuje nešto više od šampona. Uljni pakung idealan je način da kosi vratite vlagu, podatnost i sjaj, a za to će vam trebati tek nešto vremena i hranjiva, prirodna biljna ulja.

Znamo što je maska, što ulje, no što predstavlja pakung? To je zapravo svojevrstan kućni tretman dubinske njege uz pomoć vrijednih nutritivnih svojstava ulja. Osim što često predstavljaju najekonomičniju varijantu, ulja ne samo da zaglađuju površinu dlake, već prodiru u vlasi, njeguju je iznutra i pomažu da zadrži vlagu. Ona štite kosu, čine je otpornijom na pucanje i vanjske utjecaje, ali i olakšavaju stiliziranje. Također, takva njega ne sadrži parabene, silikone i druge sastojke koji kosi dugoročno mogu naštetiti.

Može i na suhu i na mokru kosu

Jedna od glavnih nedoumica jest nanose li se ulja na suhu ili mokru kosu. Odgovor jest – može oboje! Ako pakung planirate ostaviti tijekom noći, a kosa vam nije prepuna proizvoda za stiliziranje, ulje slobodno nanesite na suhu kosu pa umotajte u turban. Ako ste pak koristili pjenu, lak, vosak, a pakung namjeravate držati kraće vrijeme na glavi, kosu ipak prethodno lagano operite kako biste je oslobodili nečistoća i pripremili za upijanje ulja.

Uljni pakung možete nanositi prije, ali i tijekom pranja - tako da omiljena ulja umiješate u omiljeni regenerator ili masku za kosu, a zatim pustite da odstoji na kosi prije ispiranja. Lagana uljna njega može se koristiti i na svježe opranoj kosi, ako se ulje nanese na dužinu vrhova od uha nadalje i lagano “pročešlja” prstima prema krajevima.


Što duže držite, to bolje

Prednosti ulja u njezi kose ima mnogo, a jedna od njih je upravo to što ih možete koristiti na više načina, odnosno kako vam u tom trenutku odgovara. Uljni pakung na suhu kosu tako možete nanijeti ako vam spavanje s maramom na glavi, kao i jutarnje pranje kose ne predstavljaju problem. Ako pak imate nešto manje vremena, namočit ćete kosu i ulja držati nešto kraće kako biste je nahranili. Kad ste baš u stisci, kompromisno rješenje su domaće ili kupovne maske u koje ćete dodati ulje po želji, ali i svakodnevno održavanje s malo ulja za njegu i sjaj vlasi. Uz ulja, nije naodmet da u daljnjoj njezi upoznate prednosti korištenja prirodnih šampona te da birate komplementarne proizvode koji neće iznova isušiti tek nahranjenu kosu.

Čičak kod peruti, ricinus za rast

Možda neka od ulja kakva se koriste za pakunge već imate kod kuće. Maslinovo i kokosovo ulje dobar su primjer i zbilja široko dostupna opcija. No, kao i kod njege kože, postoje ulja koja više odgovaraju određenim tipovima kose, kao i njezinim potrebama.

Avokado ulje tako je odlično za vraćanje mekoće i sjaja, posebice kod duge kose. Čičak ulje, posebice u kombinaciji s Čičak šamponom, provjeren je recept za rješavanje suhe peruti, a njegovo antimikrobno i protuupalno djelovanje pomoći će i kod izrazito suhe kože vlasišta. Za brzi rast kose, ali i trepavica te obrva birajte gusto, bogato ulje ricinusa. Kod jako dugih ili kovrčavih vlasi koje se lako petljaju Kokos ricinus ulje bit će bolji odabir budući da se lakše nanosi na vlasište i cijelu dužinu. Pucanje vlasi spriječit ćete bogatim pakungom od Argan ulja, a tamnoj kosi volumen vratiti uz pomoć orahove uljne inačice.

Natrag na blog