SPF mitovi koji se koriste kao izlika, a ne bi trebali

SPF mitovi koji se koriste kao izlika, a ne bi trebali

Iako se o važnosti svakodnevnog, cjelogodišnjeg nošenja SPF-a mnogo govori, često koristimo razne izlike da opravdamo izbjegavanje upotrebe zaštitnih krema za lice i tijelo.

U nastavku izdvajamo nekoliko najčešćih SPF mitova kako biste prepoznali i osvijestili vlastite izlike, ali i izbjegli opasnosti izlaganja suncu.

Kreme za sunčanje mi stvaraju prištiće i maste kožu.

Koža je specifičan organ, a njezino se stanje i potrebe razlikuju od osobe do osobe. Iz tog razloga isti kozmetički proizvod na deklarativno istom tipu kože može polučiti sasvim različite učinke.

Trebali biste pronaći idealan proizvod za sebe, a to naravno nije nimalo lak zadatak. Osim što je potrebno razumjeti osnove njege i educirati se o raznim stanjima kože, treba se prilagoditi i trenutnim vremenskim prilikama. Naravno, ne možete pogriješiti s korištenjem krema sa zaštitnim faktorom kroz cijelu godinu, ali svakako ih obavezno trebate nanositi u češćim intervalima tijekom ljetnih mjeseci - minimalno svaka dva sata ili prilikom svakog kupanja, sunčanja, znojenja i brisanja.

Professional fluid za lice SPF 30

Često određene kreme za sunčanje jesu masnijeg sastava koji ne odgovara svim tipovima kože, ali treba imati na umu kako nisu sve kreme za sunčanje iste.

O idealnom SPF-u za određeni tip kože već smo pisali u našem SPF vodiču, ali treba naglasiti da će masnijim kožama bolje odgovarati laganije, brzoupijajuće teksture poput Professional fluida za lice SPF 30 ili kreme matirajućeg efekta kao što je Professional krema za lice SPF 50.

Kod koža sklonijih zatvorenim porama i formiranju prištića, ne savjetujemo korištenje "teških" krema koje bi potencijalno mogle uzrokovati neželjene nepravilnosti i koje bi vas odvratile od prvotnog cilja, a to je potpuna i svakodnevna zaštita od sunca. Adekvatno uklanjanje SPF-a također može pomoći u rješavanju začepljenja pora i nastanka nepravilnosti. Lice bi na kraju dana trebalo očistiti double cleanse metodom koristeći Mikroemulziju za prvi korak, a Amino gel za drugi korak čišćenja lica.

Moj puder ima SPF, to mi je dovoljno.

Minimalna zaštita kože lica, pogotovo tijekom ljeta je SPF 30, ali nije loše dodatno nanijeti i puder koji ima minimalno SPF 15. Količina u kojoj bi se samo puder trebao nanijeti kako bi zbilja štitio kožu od štetnosti sunčevih zraka nije količina koju uobičajeno nanosimo na lice. Makeup SPF često štiti samo od UVB zraka, odnosno sprječava eventualno crvenilo kože i opekline, ali ne uspijeva pružiti potpunu zaštitu kao što to uspijeva deblji nanos kreme sa zaštitom širokog spektra. Međunarodno priznata debljina nanosa potrebna da bi se ostvarila deklarirana zaštita iznosi 2 mg/cm2 kože. Da bi se olakšala procjena o potrebnoj količini, preporučljivo je pratiti tzv. fingertip unit metodu i rule of nines podjelu dijelova tijela.[1]

U pitanju je obilni nanos proizvoda od korijena do vrha jagodice kažiprsta i srednjeg prsta za svaki od navedenih dijelova tijela: 

1. glava, lice, vrat

2. lijeva ruka

3.desna ruka

4. gornji dio leđa

5. donji dio leđa

6. gornji dio torza

7. donji dio torza

8. lijevo bedro

9. desno bedro

10. lijeva potkoljenica i stopalo

11. desna potkoljenica i stopalo

Makeup svi ne nanosimo na isti način, odnosno pri korištenju raznih spužvica i kistova često količinu nanesenog proizvoda stavimo u tanjem, providnom sloju, nedostatnom za zaštitu od sunca. Prilikom ponovnog nanošenja potrebno je naravno misliti i na već nanesenu šminku pa ako nismo u stanju i mogućnosti skidati sve slojeve šminke, trebalo bi promisliti o kremama za sunčanje u spreju.

Većinu vremena provodim u zatvorenom prostoru pa mi SPF ne treba.

Proteklih godinu dana smo više vremena provodili kod kuće, zbog pandemije i rada od doma pa samim time nismo u istoj mjeri kao prije koristili kreme za sunčanje.

Sun Milk SPF 20

Međutim, ono o čemu je malo tko od nas razmišljao je kako prozorska stakla zapravo ne štite od UVA (A=aging, starenje), već samo od UVB (B=burning; opekline) sunčevih zraka. To znači da prilikom sjedenja kod prozora naša koža vjerojatno neće pocrveniti, ali to definitivno ne znači da smo u potpunosti sigurni od štetnosti izlaganja suncu. Na isti način nismo zaštićeni niti kada je oblačno.[2] U većini slučajeva ćemo izbjeći opekline, ali čim kožu izložimo UVA sunčevim zrakama riskiramo pojavu preuranjenih borica, finih linija i pigmentacijskih mrlja.

U situacijama kada nismo direktno na suncu, kad je oblačno ili samo namjeravamo provoditi vrijeme u zatvorenom prostoru, idealno bi bilo nanijeti kremu za sunčanje s manjim faktorom poput Sun Oilé ulja za sunčanje SPF 10 ili Sun Milk mlijeka za sunčanje SPF 20 kako bismo se barem malo zaštitili i eliminirali mogućnost preuranjenih promjena na koži.

Koža mi je naviknuta na sunce i nikada ne pocrvenim.

Svi mi volimo misliti kako je upravo naša koža najotpornija na sunčeve zrake, ali prava istina je kako nijedna koža ne može biti otporna sama od sebe. Neke su kože osjetljivije, podređenije crvenilu i nisu sklone stvaranju pigmenta, ali nikako ne bismo trebali brzo tamnjenje poistovjećivati s otpornošću kože na sunce. 

SUPER Mrkva pekmez za ubrzano tamnjenje SPF 10

Učestalo izlaganje suncu iznimno je stresno za svaku kožu pa tako različiti tipovi kože drugačije reagiraju na stres koji im priuštimo. Neke će reagirati burnim opeklinama pa ljuštenjem, dok će druge potamniti i time se pokušati zaštititi. Redovito sunčanje bez adekvatne zaštite bi trebalo izbjegavati, a u slučaju korištenja proizvoda poput SUPER Mrkva pekmeza za ubrzano tamnjenjeSUPER Mrkva suhog ulja za ubrzano tamnjenje ili SUPER Maslina ulja za sunčanje trebalo bi se pravilno zaštititi s proizvodima koji imaju visok SPF.

Kožu nakon svakog izlaganja suncu treba dodatno hidratizirati. Preporučljivo je i piti veće količine vode te imati na umu da pravilnom njegom možemo očuvati njezino zdravlje. U članku Top 5 savjeta kako ljeti očuvati hidratiziranost (i blistavost) kože možete naći detaljnije upute i ne zaboravite:

Stres nije dobar za nas, a ni za našu kožu!

------------------

[1] Taylor, S. Diffey, B. Simple dosage guide for suncreams will help users. Regional Medical Physics Department, Newcastle General Hospital, Newcastle NE4 6BE. 2002 Jun 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123459/ pristupljeno 7.7.2021.

[2] Skin Cancer Foundation. UV Radiation & Your Skin. June 2019. https://www.skincancer.org/risk-factors/uv-radiation/#uva pristupljeno 5.7.2021.

 

Natrag na blog