SKIncare: Kako (i od čega) zaštititi kožu na skijanju

SKIncare: Kako (i od čega) zaštititi kožu na skijanju

Opekline od sunca, isušena te nadražena koža nisu pojave rezervirane samo za ljetnu sezonu. Pratiti vas mogu i tijekom skijaških pustolovina, a svjež snijeg ih nažalost može i pojačati. No, prije nego što sve prepustite slučaju, opustite se jer svoju kožu možete zaštititi kvalitetnom kozmetikom.

Visok indeks UV zračenja

Sunce zrači tijekom cijele godine pa ako planirate izlazak na otvoreno dulji od 20 minuta, neka je SPF obavezan dio vaše opreme. Boravak na snijegu sasvim sigurno spada među takve izlaske, a to je prilika za koju se koža, u odnosu na uobičajene dnevne potrebe, mora čak i pojačano zaštititi adekvatnim zaštitnim faktorom.

Podaci WHO-a govore u prilog tome da čak i na tmurne dane, više od 80% štetnih UV zraka može prodrijeti u kožu. Voda, pijesak i pogađate – snijeg – tu opasnost podižu na još veću razinu. Jačina zračenja raste i s visinskom razlikom. Zbog povećanja visine, manji je atmosferski omotač koji može upiti sunčevo zračenje, a svjež snijeg svojom bjelinom pruža izrazito jaku refleksiju. Sa svakih 1000 metara, ističe WHO, UV razine zračenja tako rastu za otprilike 10%, a ovisno o lokaciji taj postotak može biti i triput veći.

Sun Stick Multiprotect

Zbog takve refleksije važno je zaštitnom kremom dobro namazati cijelu površinu lica. Posebnu je pozornost potrebno usmjeriti na izbočene dijelove kao što su nos i uši (osim ako ne nosite kapu tijekom cijelog dana). Budući da se nos vrlo često briše, dira, dotiče zaštitnim naočalama, zaštitite ga proizvodom koji će stvoriti malo jači, gušći zaštitni sloj na površini kože. Takav proizvod je Sun Stick, višenamjenski stick sa zaštitnim faktorom 50 koji pouzdano štiti u najtežim uvjetima, čak i dok se znojite ili brišete, a ujedno štiti od isušivanja. Naravno, ne zaboravite ni na šal, rukavice, kapu, skijaške naočale.

Jak vjetar i hladnoća

Na planinama, naročito otvorenijim prostranstvima, često “gostuje” i vjetar. U kombinaciji s niskim temperaturama, vrlo brzo “išiba” kožu i ostavi je promrzlom i crvenom. Radi se o privremenom crvenilu koje samo treba blago umiriti, a to možete učiniti odabirom proizvoda za nježno dvostruko čišćenje (posebice od kreme sa zaštitnim faktorom) te hidratantnog seruma i kreme koji ćete nanijeti nakon napornog skijaškog dana. Dobrom kombinacijom za tu namjenu uvijek se pokažu Mikroemulzija i Amino gel pa Hijaluron hidrator 4H uz kremu prema tipu kože.

Hijaluron hidrator 4H

Suhoća zraka

Osim vjetra, koži zasigurno ne odgovara i suh planinski zrak. Po povratku sa skijanja u gotovo 100% slučajeva koža je dehidrirana, isušena, pomalo beživotna i bez sjaja, zbog čega je ponekad potrebno promijeniti cjelokupnu rutinu njege. Takav ćete scenarij spriječiti pravovremenim ubacivanjem jednog hranjivijeg proizvoda kao što je lagan, a bogat uljni kompleks Omega eliksir, dok ćete sjaj vratiti uz dobri stari Vitaminski serum C+. Osim lica, zaštitite i ruke. Zaštitite ih Hidratantnom kremom za ruke s maslinom, a uvečer “počastite” bogatom njegom uz Koncentrat za ruke i nokte s dalmatinskom lavandom.

Hidratantna krema za ruke s maslinom

Bolovi i sportske ozljede (kože)

Osim prirode, prema koži pomalo mogu biti okrutni i sami zimski sportovi. Porezotine, modrice, ispucana i iritirana koža nisu rijetka pojava ni kod odraslih ni kod djece. Tu su, naravno, i upale mišića. Osim pribora za prvu pomoć – zavoja, flastera, gaza i ostale opreme, sa sobom zato ponesite i univerzalnu kremu za kožu cijelog tijela. Odaberite onu koja će i količinom i sastavom odgovarati cijeloj obitelji, poput Neven kreme. S obzirom na to da ćete osvajati snježne staze, ne zaboravite nadomjestiti ni unos magnezija! U tome će vam, putem kože, pomoći Magnezij sprej, a pritom umiriti mišiće nakon pojačane fizičke aktivnosti.

Natrag na blog