5 zlatnih pravila za njegu problematične kože

5 zlatnih pravila za njegu problematične kože

O problematičnoj koži nije teško brinuti. Važno je samo da se držite provjerenih pravila i kvalitetne prirodne njege.

Odabir proizvoda, ali i cjelokupna rutina brige o problematičnoj koži još uvijek se najčešće svodi na pokušaje i pogreške. Zato je važno da upoznate svoj tip kože i sve njezine potrebe.

1. Pažljivo birajte proizvode za čišćenje lica

Imate li kožu sklonu mašćenju i nepravilnostima, sigurno ste barem jednom pomislili kako je samo trebate češće čistiti. To je mit, a evo i zašto. Pretjeranim korištenjem proizvoda za čišćenje lica uzrokuje se dodatno lučenje sebuma na površini kože. Zbog toga može doći do još jačeg začepljenja pora i pojave komedona, prištića, akni i drugih neprijatelja zdravog, čistog i ujednačenog tena.

Kožu lica dovoljno je čistiti dvaput; ujutro i navečer. Za svoj tip i stanje kože birajte proizvode koji su dovoljno učinkoviti, a za sobom ne ostavljaju osjećaj isušenosti i zatezanja. Svakako nastojte izbjeći 'čistilice' koje u svom sastavu kriju isušujući tenzid SLS. U svoju rutinu radije uvedite proizvode obogaćene njegujućim, hranjivim i umirujućim sastojcima kao što je ulje smilja.

2. Posvetite se dubinskoj hidrataciji kože

Ako bismo morali istaknuti najvažnije pravilo njege problematične kože, bila bi to pravilna hidratacija. Klasična namjenska kozmetika za mješovitu i masnu kožu često sadrži isušujuće aktivne sastojke, pa i alkohol visoko u sastavu samog proizvoda. Dugotrajnijim korištenjem takvih preparata također dolazi do dubinskog isušivanja, što može potaknuti nove nepravilnosti.

Svaka koža, pa i ona masnog tipa, treba svoju svakodnevnu dozu hidratacije. Naravno, ključno je odabrati njegu sa sastojcima koji nisu komedogeni (ne začepljuju pore), već sadrže hranjive tvari koje kožu dubinski hrane i vlaže. Serumi, posebice oni koji sadrže hijaluronsku kiselinu, izvrstan su izbor za poticanje hidratacije. Temelje se na većoj koncentraciji aktivnih sastojaka, a nanose na vlažno lice. Zbog brzog upijanja nije ih teško uvrstiti u dnevnu rutinu, obično prije nanošenja omiljene kreme za lice.

problematicna-koza

Koži je potrebna hidratacija iznutra i izvana. 

3. Budite redoviti s pilingom i maskom

Recept za zdravu, lijepu i sjajnu kožu obavezno sadrži i nešto dublje tjedno čišćenje. Uz pomoć pilinga odstranit ćete sve dublje nečistoće iz pora, a kožu osloboditi suvišnih stanica kože. Nježnim kružnim pokretima i prirodnim zrncima koštica masline i marelice u pilingu potaknut ćete bolju prokrvljenost, obnavljanje kože, ujednačiti ten i vratiti zdravu boju u obraze. Kad primijetite da koži treba osvježenje, posegnite za hranjivom maskom. Možete je nanijeti na lice, vrat te dekolte i tako kožu nahraniti bogatim prirodnim sastojcima kao što su med, kamilica i nezaobilazno eterično ulje smilja.

 4. Odaberite pravilnu njegu

Dobra krema koja će potaknuti obnavljanje pomalo izmučene kože također je ključna. Upravo tome služi Olival Regenerativna krema za posebnu njegu. Bogatstvo prirodnih sastojaka poput nevena, ulja makadamije, eteričnog ulja smilja, nevena i noćurka potiče hidrataciju i obnavljanje površine kože, koja postaje glatka i svilenkasta. Lagana, hidratantna emulzija posebno je prilagođena mješovitom i masnom tipu kože, brzo se upija i ne masti, što je čini idealnom podlogom za šminku.

5. Pripazite na odabir šminke, unos vode, prehranu…

Kvalitetna prirodna kozmetika možda jest najvažniji dio brige o problematičnoj koži, no svakako nije jedini. Zdravlje kože lica, pa i tijela ovisi o brojnim čimbenicima, naročito o prehrani, stresu, hormonskom statusu, okolini u kojoj se nalazite i – vašim odabirima.

Pripazite li na dovoljan unos vode, odabir dekorativne kozmetike, njezino redovito i pravilno skidanje te korištenje zaštite od sunca, na vašoj će se koži to odmah i primijetiti. Izbjegavajte dodirivanje lica prstima, korištenje maramica za čišćenje šminke, ali i naglo uvođenje više različitih proizvoda u rutinu njege lica. Ne kaže se uzalud kako se u koži ogleda cjelokupno zdravlje. Promatrajte svoju kožu i brinite o njoj s posebnom pažnjom.

 

 

 

Natrag na blog