VODIČ: Zaštita i njega kože za aktivnosti na otvorenom

Zaštita i njega kože za aktivnosti na otvorenom

Vrijeme bicikliranja, trčanja, planinarenja je stiglo, a s njime i vrijeme da se podsjetite kako se pravilno pobrinuti o zdravlju i ljepoti kože dok ste vani. Pročitajte praktične savjete i preporuke za proizvode koji će vam to olakšati.

Zaštitite se od sunca, čak i ako ga nema

UV zračenje prisutno je stalno i u svim mjesecima, no jača s dolaskom proljeća i ljeta. Dobro je poznato kako sunčeve zrake s lakoćom prodiru kroz oblake, što znači da vas lošija prognoza i tmurno vrijeme nipošto neće zaštititi od opasnosti od UV spektra. Pomoći vam mogu jedino dobri stari proizvodi s cjelovitim UV-A i UV-B zaštitnim filtrima. Iako je opće prihvaćeno mišljenje da jednim mlijekom za tijelo možete zaštititi baš cijelu površinu kože, to i nije u potpunosti točno. Ako žustro pedalirate, ubrzano hodate ili pak provodite dan na planini bez zaklona, sasvim sigurno ćete se pošteno oznojiti. Tu u vodu pada i vaša zaštita, bez obzira na to koliko ste je obilno nanijeli.

Ovisno o tome kakvu teksturu proizvoda volite, za zaštitu kože ruku i nogu birajte mlijeko ili ulje, a lice namažite kremom koja je namijenjena upravo za to područje. Time ćete smanjiti i mogućnost da se na vašoj koži pojave prištići ili začepljene pore. Naravno, nanošenje zaštitnih proizvoda valja ponavljati (u pravilu) svaka 2 sata, i tako sve dok sunce ne zađe. Premda to značilo da ćete dekorativnu kozmetiku, naročito puder, tog dana ostaviti po strani. Zdravlje kože je ipak prioritet!

olival-sun-stick

Usmjerite se na uši, tjeme i vrat

Ako vam se barem jednom dogodilo da sebe, supruga, djecu pripremite za boravak na suncu, a potom se kući vratite crvenih ušiju, svoju ste lekciju sigurno naučili. A ako vam se ovakav scenarij ipak još nije dogodio, ne znači da neće - možda čak sljedećeg vikenda. Imajte na umu da i uške, stražnju stranu vrata, tjeme i glavu (kod kratke kose) također treba temeljito mazati zaštitnim proizvodima. Tu je i nos koji vrlo često i prvi nastrada pod nemilosrdnim sunčevim zrakama (i unatoč šilterici!). Za najizloženije, osjetljive dijelove tijela dobro je pri ruci imati praktičnu i još bogatiju zaštitu. Dobro rješenje je stick za zaštitu od sunca koji možete pospremiti u svaki džep, a nanijeti gdje god i kad god trebate u dva, tri poteza. Prednost sticka je i gušća tekstura koja se dulje zadržava na koži, a ujedno je bogato hrani i njeguje.

Odaberite svoj broj

Od 10 pa sve do 50 – tako se nekako, u većini slučajeva kreće raspon dostupnih zaštitnih faktora. Kako i koji odabrati? Zapravo, SPF broj predstavlja razinu zaštite kože od UV-B zraka pa je prvi kriterij odabira, kako smo naveli, cjelovita zaštita koja u obzir uzima i UV-A zračenje. Osim toga, razmišljati je dobro i o dobi osobe kojoj je zaštita namijenjena, uvjetima u kojima će boraviti te samoj koži. Ako je vaša koža otporna na sunce i brzo potamni, a na otvorenom ne planirate biti dugo, dovoljan je faktor 20 ili 30. Ozbiljnija zaštita faktorom 50 potrebna je osobama blijede, osjetljive puti i naravno, djeci.

olival-umivanje

Zaštitu nastavite njegom kod kuće

Bez obzira na to koliko dosljedno pratite potrebe svoje kože i štitite je od sunca, svejedno je izložena vanjskim utjecajima i određenoj dozi stresa. Nekoliko litara čiste vode za piće tijekom dana učinit će svoje, ali licu i tijelu valja pokazati malo ljubavi čim se iz prirode vratite u okrilje svoje kupaonice. Za početak, dobro je očistite. Birajte neškodljive i neisušujuće proizvode bez jakih tenzida, parabena i umjetnih bojila. Posebnu pažnju posvetite licu i gornjem dijelu leđa i vrata, kako biste oslobodili pore od nakupljenog sebuma i ostataka kreme, mlijeka ili ulja sa zaštitnim faktorom.

Sljedeći je korak, pogađate, hidratacija. Serum s hijaluronskom kiselinom i resveratrolom idealan je za nanošenje prije odlaska na spavanje jer se izvanredno brzo upija, zbog čega nećete morati dugo čekati da nanesete i omiljenu hranjivu kremu. Zašto baš hijaluron i resveratrol? Hijaluronska kiselina dat će onu fenomenalnu "punoću" karakterističnu za mladu kožu, dok će resveratrol umanjiti utjecaj okolišnih stresora, smiriti crvenilo i, dok vi spavate, marljivo poticati prirodnu obnovu kože.

Natrag na blog