Trendovi (i proizvodi) za zaštitu od sunca i još brže tamnjenje

Trendovi i proizvodi za zaštitu od sunca i još brže tamnjenje

Ljeto i godišnji odmor su možda još uvijek na čekanju, no s pripremom možete krenuti već danas. Opremite se informacijama i doznajte što odabrati od proizvoda za zaštitu, kako još brže potamniti, a što svakako izbjegavati dok ste pod vrelim zrakama sunca.

Kratko sunčanje, dugotrajna boja

Pekmezi, marmelade, ulja i losioni za poticanje preplanulosti već su nekoliko sezona pravi hit. Razlozi za takvu popularnost su višestruki. Jednostavniji su za nanošenje od proizvoda za samotamnjenje, uz njih se boja ravnomjerno "hvata" pa nema straha od nezgodnih mrlja na laktovima i gležnjevima, a kožu ujedno ostavljaju nevjerojatno glatkom i mekom. Važan faktor je i to što ih možete kombinirati s proizvodima za zaštitu od sunca, zbog čega divan brončani ten možete postići i bez da svoju kožu izlažete riziku od opekotina ili, u najgorem slučaju, melanoma.

No, uz sav "arsenal" kozmetike za brže tamnjenje potrebno je da imate još nešto, a to je (sunčano) vrijeme. Trendovi upravo zato idu u smjeru jačanja formulacija pekmeza i ulja dokazano djelotvornim sastojcima kao što su beta karoten iz mrkve te ulja masline i oraha. Računica je jednostavna! Uz više vrijednih tvari u proizvodima, za lijepu osunčanu kožu trebat ćete još manje vremena na suncu, čime smanjujete mogućnost njezinog oštećenja i preuranjenog starenja.

olival-super-mrkva-proizvodi

Hranjiva ulja ne izlaze iz mode

Osim što kožu štite od sunčevog spektra i pomažu joj da čim prije uhvati onaj poznati ljetni sjaj, razna mlijeka za sunčanje te pekmezi i ulja za brže tamnjenje dubinski njeguju kožu. To najčešće čine upravo uz pomoć, pogađate, raznih prirodnih ulja. Djevičansko maslinovo ulje, ulja oraha, sezama i badema, ricinusa, pa i često prisutan kakaov maslac koži pružaju svojevrstan zaštitni omotač. On je štiti od isušivanja na suncu, vjetru ili pri izlaganju morskoj soli, a zbog svoje viskoznosti i hranjivosti, ulja imaju gotovo "produljeno" njegujuće djelovanje.

No, unatoč već dovoljno puta dokazanim prednostima korištenja ulja u njezi kože, važno je napomenuti kako navedena ulja, sama po sebi, ne pružaju potrebnu zaštitu od UVA i UVB zraka. Po kožu su dugoročno još lošija opcija preparati iz kućne radinosti koji sadržavaju fotosenzitivna ulja kao što su ulje gospine trave (kantarion) ili pak ulja raznih agruma. Osim što kožu ne štite od sunca, takve je mješavine zapravo čine još osjetljivijom. Uravnotežena formulacija sa zaštitnim faktorom i njegujućim uljnim sastojcima ipak je bolji i sigurniji odabir.

Zaštita kose, madeža i… tetovaža

Određena područja kože lica ili tijela ponekad trebaju dodatnu SPF zaštitu. Uz pomoć pametno osmišljenih proizvoda, svojevrsnih hibrida, danas je još lakše zaštititi kožu u bilo kojoj situaciji, od planinarenja i boravka u šumi do cjelodnevnog bicikliranja. Dobar primjer za to je zaštita od sunca u sticku s faktorom 50 koja je izrazito praktična za korištenje jer se odvrće i nanosi u trenu, a na koži stvara gust zaštitni film otporan na vodu i znojenje. U nekoliko poteza tako možete zaštititi uši, usnice, tetovaže, madeže, hiperpigmentacijske mrlje ili ožiljke koji trebaju dodatnu pažnju. Ako mislite da ste mazanjem kože u potpunosti pokrili cjelokupnu zaštitu, zapravo to niste učinili sve dok niste zaštititi i kosu. Sunčevo zračenje itekako može isušiti vlasi, učiniti ih krhkima i lomljivima, a usput utjecati i na samu boju kose. Takva oštećenja možete preduhitriti ponovno uljima, uz SPF faktor dostatan za potpunu zaštitu od neumornih zraka sunca.

zastita-od-sunca-brze-tamnjenje

Njega prije svega

Ultimativni cilj svih proizvoda koje sa sobom nosite na godišnji odmor jest da se s njega vratite još ljepše, blistavije kože. No, to ne znači da ne možete uživati u samom ritualu njege prilagođenom vašim potrebama kože, baš kao što to činite kod kuće. Pri odabiru proizvoda za zaštitu od sunca, kao i onih za poticanje preplanulosti, u obzir uzmite sve okolnosti koje su vam važne.

Volite li kremaste, mazaste proizvode, bit ćete zadovoljni njegujućom kremom za lice, mlijekom za tijelo i pekmezom za brže tamnjenje. Ako više uživate u suhim, brzo upijajućim uljima, a na plažu nosite svjetlije boje, neka se u vašoj torbi za plažu ipak nađu proizvodi uljnog tipa, bez dodanih pigmenata. Naravno, ne zaboravite ni na njegu nakon sunčanja! Redovito suho četkanje, piling lica i tijela te njega teksturalno laganim, a sastavom bogatim proizvodima recept su za ljetni ten koji će vas pratiti sve do zime.  

Natrag na blog