Njega i zaštita ruku: Koraci koje ne biste trebali preskakati

Uz pomoć njih radimo i komuniciramo. Rukama stvaramo, ali i pokazujemo ljubav. Prije svega, izlažemo ih raznim uvjetima i utjecajima. Zato ne čudi što se na njima često jave prvi znakovi starenja. Srećom, sve je u vašim rukama. Doslovno, jer brigom i pravilnom njegom proces starenja možete značajno usporiti.

Ruke perite nježnim sapunom

Pranje ruku jedna je od prvih aktivnosti koje naučimo u djetinjstvu. Osim čišćenja od vidljivih nečistoća, nepunom minutom pranja ispiremo i milijune potencijalnih uzročnika gripe i drugih oboljenja. S obzirom na to da ruke peremo i do dvadeset puta dnevno, jako je bitno što pritom koristimo. Možda su vam kruti sapuni praktičniji, no savjetujemo vam da radije birate one tekuće, neisušujuće. Na policama drogerija lako možete pronaći pH neutralne, uljima obogaćene sapune koji neće narušiti prirodnu zaštitnu barijeru kože.

Ako planirate izlet u prirodu gdje vam je pristup vodi mjestimično ograničen, sa sobom ponesite dezinfekcijske maramice ili sredstvo namijenjeno osjetljivoj koži. I ne zaboravite, nahranjene su ruke otpornije na mogućnost infekcija, zato ih učestalo mažite omiljenom kremom.

Kremu uvijek imajte pri ruci

Od pripreme hrane i pranja suđa do brige o najmlađima i osobne higijene, brojne su situacije u kojima ruke, kraće ili dulje, izlažemo vodi. Znamo, gust dnevni raspored nekad nam ne dozvoljava da se prisjetimo i mazanja ruku. Predlažemo vam da zato kremu strateški postavite pored umivaonika ili uz rub sudopera. Kad vam je pri ruci, veća je mogućnost da ćete za njom češće posegnuti.

Zaštitite ih rukavicama

Prevencija je ključ zdravlja, čak i kad su u pitanju vaše ruke. Možda ste do sad rukavice smatrali isključivo opremom za zimske uvjete. No uvjeravamo vas da će vam korištenje jednokratnih verzija u kućanstvu višestruko pomoći. Osim što ćete kožu zaštititi od upijanja raznih spojeva iz, primjerice, sredstava za čišćenje, spriječit ćete isušivanje te očuvati njegovan izgled ruku i noktiju.

Njegu prilagodite godišnjem dobu

Kao i kod kože lica, nije rijetkost da se promjenom godišnjih doba promijene i potrebe kože ruku. Na svojoj koži to naročito možete osjetiti zimi, kad su ruke na udaru hladnoće i vjetra. U svoju rutinu zato uvedite dodatan korak njege, onaj noćni. Olival Koncentratom za ruke i nokte svojim rukama pružate hranjivi noćni ritual njege i zapravo nadopunjujete djelovanje kreme koju svakodnevno koristite. Zbog guste, bogate teksture dulje će se zadržati u slojevima kože te postupno upijati tijekom noći, ostavljajući ruke mekima i nahranjenima.

Brinite o noktima i kutikulama

Nokti su često odraz modnog izričaja, ali ne zaboravite da su prvenstveno ogledalo zdravlja. Zbog brzog rasta nokta, kutikula odnosno kožica na korijenu nokta lako može popucati. Osim što su estetski neprivlačne, zanoktice otvaraju put neugodnim i bolnim infekcijama nokta. Prije slojeva šarenih lakova, zato im je dobro posvetiti posebnu pažnju.

Kutikulu nemojte rezati, već je potisnite prema korijenu nokta posebno osmišljenom Olival Olovkom za njegu noktiju i zanoktica. Vrhove prstiju zatim nahranite. Izrazito bogato i regenerativno, Olival Arganovo ulje za kosu, kožu i nokte potaknut će obnovu popucanih kutikula, ali i jačanje krhkih noktiju.